Zandkleurige keramische facade van Mosa verrijkt Haagse skyline

Published by

Posted on 3 september 2017

Het Wijnhavenkwartier, ontworpen door architectenbureau Geurst & Schulze, vormt een bijzonder fraaie aanvulling op de skyline van regeringsstad Den Haag. Een saai kantorencomplex van twee ministeries transformeerde in een warm, stedelijk gebouw, waar van alles en nog wat gebeurt.

Het complex herbergt appartementen, horeca, winkels en een dependance van de Universiteit Leiden. Eyecatcher is de zandkleurige facade, bekleed met custom design tegels van Mosa. Hiermee verwijst de architect naar Den Haag, ‘mooie stad achter de duinen’.

Spannende weefpatronen

“De keramische facade prikkelt voortdurend om naar het gebouw te kijken”, licht architect Jeroen Geurst zijn ontwerp toe. “Hoe dichter je bij Het Wijnhavenkwartier in de buurt komt, hoe meer er te beleven valt. Van een afstand lijkt het gebouw egaal zandkleurig. Dichterbij tekenen zich door het tegelwerk spannende weefpatronen af. Op de facade van het hoofdgebouw zijn verticale lijnen dominant; in de laagbouw zijn de tegels in een horizontaal patroon verwerkt. Elke gevel is anders. Dat ook elke tegel een unieke kleurnuance heeft, wordt duidelijk vlakbij het gebouw. Al die details leveren bezoekers steeds extra informatie op. Dat maakt een gebouw in mijn ogen interessant.”

Ritmisch lijnenspel

Geurst & Schulze kreeg als opdracht om het saaie kantorencomplex te transformeren tot een ‘aantrekkelijk verblijfsgebied’. Eigentijds, open, passend bij de binnenstad en moderne skyline van Den Haag. Geurst: “De esthetiek van de facade is natuurlijk heel belangrijk om ervoor te zorgen dat inwoners van het gebouw gaan houden. De gevel legt de relatie met de rest van de stad. De zandkleurige tegels op de facade vormen niet alleen een verwijzing naar het nabije strand, maar ook naar de ondergrond van zand.”

De architect koos voor een gevel die ‘het skelet van het gebouw blootgeeft en onthult wat binnen gebeurt’. “Elk appartement kreeg een balkon, wat het gebouw levendig maakt. De constructie van kolommen en vloeren binnen, bepalen het ritme van het verticale en horizontale lijnenspel van de keramische bekleding buiten. De Mosa-tegels komen ook terug in alle entrees van de appartementen.”

Custom made keramische tegel

Geurst & Schulze koos niet alleen om esthetische redenen voor keramiek. Geurst: “Het Wijnhavenkwartier mocht niet zwaarder zijn dan het oorspronkelijke gebouw. Maar ik wilde wél een zekere massa creëren om de stedelijke ruimte te begrenzen. Lichtgewicht steenachtig materiaal was de ideale oplossing.”

“Onze keuze viel al snel op Mosa, omdat je als architect samen met een designteam je eigen custom made tegel kan ontwerpen. Kleuren worden volgens eigen receptuur gemengd. We onderzochten samen welke pigmenten meer of juist minder naar voren moesten komen om de natuurlijke zandkleur het best te benaderen. Een spannend proces! Wijnhavenkwartier is een gigantisch gebouw, dus de kleur moet perfect zijn. Diverse proeven zijn op verschillende momenten van de dag bekeken en verder verfijnd. Zolang, totdat de tint helemaal goed was.”

 

Voor meer informatie over de Custom made keramische tegels of andere projecten van Mosa neemt u contact op met Peter Derkse of Joanne Schuitemaker.