Mosa heeft duurzaamheid als hoogste prioriteit

Published by

Posted on 1 januari 2018

 

Mosa ontwerpt, ontwikkelt en produceert sinds 1883 keramische tegels in Maastricht. We stellen architecten en ontwerpers over de hele wereld in staat om karakteristieke oppervlakken te creëren. Duurzaamheid is onze hoogste prioriteit. Daarom ondernemen wij volgens de Cradle to Cradle-filosofie. Op die manier kunnen we een positieve bijdrage leveren aan onze maatschappij, onze economie en onze planeet.

Duurzaamheid en Mosa

Mosa is het eerste keramische tegelbedrijf ter wereld dat erin is geslaagd om bijna de gehele tegelcollectie Cradle to Cradle (C2C) Silver te laten certificeren. De door een externe instantie beoordeelde levenscyclusanalyse (LCA) van Mosa bekrachtigt het duurzame karakter van onze tegels. De C2C-certificering wordt algemeen erkend en draagt bij aan positieve scores voor Nederlandse en internationale keurmerken voor duurzaam bouwen, zoals LEED, BREEAM, DGNB en HQE. In verschillende (inter)nationale databases wordt de impact van Mosa-tegels op deze duurzaamheidskeurmerken verduidelijkt.

Ontdek de relevantie van groene bouwkeurmerken als LEED en BREEAM en hoe certificering werkt.

Cradle to Cradle

Van het ontwerp tot het productieproces besteedt Mosa veel aandacht aan duurzaamheid in de zin van Cradle to Cradle. We streven ernaar afval te verminderen, energie te besparen en maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen op basis van vijf hoofdcriteria: zuivere grondstoffen, een groot hergebruikspotentieel, laag energieverbruik, milieuvriendelijk waterbeheer en goede arbeidsomstandigheden.

Keurmerken voor duurzaam bouwen

Onze Cradle to Cradle-producten dragen bij aan een gezond binnenklimaat en zijn vrij van vluchtige organische stoffen. Onze producten hebben niet alleen positieve nationale en internationale materiaalscores, maar dragen ook bij aan bouwkeurmerken als LEED, BREEAM, DGNB en HQE. Hieruit blijkt ons streven om verder te kijken dan onze tegels.

Jaarlijkse duurzaamheidsverslagen

In onze duurzaamheidsverslagen volgen we de G4-richtlijnen voor duurzaamheidsverslaglegging van het Global Reporting Initiative, met de basisoptie. Aan de hand van bijeenkomsten met klanten en aandeelhouders plus interne beoordelingen hebben we geïnventariseerd welke aspecten relevant zijn voor ons duurzaamheidsstreven.

Databases met duurzame producten

Om de gegevens van onze tegels om te zetten in keurmerken voor duurzame bouw, stellen we gegevens beschikbaar in verschillende (inter)nationale databases. Uit deze databases blijkt de impact van Mosa-tegels op het duurzaamheidskeurmerk.

> DGNB Navigator (Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland)
> Nationale Milileudatabase (Nederland)
> DEP (Frankrijk)
> Sundahus (Zweden)
> BVB (Zweden)
> Basta (Zweden)
> Mindful Materials (Verenigde Staten)

Mosa Take Back-systemMosa Take Back-systeem

Duurzaam bouwen met duurzame bouwmaterialen is in opkomst. Tegelijk stijgen de stortkosten en het gescheiden afvoeren van bouwafval wordt steeds vaker verplicht. Mosa helpt door tegelsnijresten terug te nemen. Het Mosa Take Back-systeem is in 2012 gestart bij een aantal geselecteerde woningbouwprojecten in Nederland.

Alle Mosa-tegels zijn Cradle to Cradle-gecertificeerd. Het streven naar oneindig hergebruik van grondstoffen is daarbij een van de speerpunten. Belangrijk hierbij is dat alleen schone Mosa-tegelresten kunnen worden teruggenomen, omdat de Mosa grondstoffen voldoen aan zeer strikte eisen. Het doel is om de ingezamelde snijresten te gebruiken als grondstof voor nieuwe Cradle to Cradle-tegels. Zo komt Mosa, in samenwerking met de tegelzetter, een stap dichterbij het sluiten van de materiaalkringlopen