Lezing Biomimicry in Architectuur

Published by

Posted on 16 januari 2018

 

Op 22 februari komt Lydia Fraaije, namens Ideal Standard, een interessante lezing geven over Biomimicry in Architectuur. Lydia Fraaije is architect en gespecialiseerd in biomimicry. Ze studeerde af aan de Technische Universiteit in Eindhoven en is teamlid van BiomimicryNL. U bent van harte uitgenodigd om deze lezing gratis te komen bijwonen. Registreren is noodzakelijk*.

 

 

Wanneer:

Donderdag 22 februari 2018

Programma:

14:30 uur Ontvangst en registreren

15:00 uur Aanvang lezing

16.00 uur Ruimte voor vragen en discussie

17.00 uur Borrel en kennismaking in de Architecten Showroom

18:30 uur Sluiting met Goody-bag

Registreren voor deelname

Biomimicry in Architectuur 

Wat kunnen we leren van de haaienhuid?   

Wat kunnen we leren van het lotusblad?

Wat kunnen de voordelen van deze technieken zijn voor de gebouwde wereld en hoe kunnen we deze technieken vertalen naar een product?

 

Al lange tijd roept het permanent schone lotusblad fascinatie op, bij zowel wetenschappers als technici.

Na elke regenbui zijn de bladeren van een lotusplant namelijk weer droog en schoon. Met het oog op de ontwikkeling van nieuwe producten is deze eigenschap buitengewoon interessant.

Door biomimicry toe te passen binnen de architectuur wordt de basis gelegd voor een duurzame samenleving. Alles wat gemaakt en gedaan wordt past vanaf het ontstaan binnen het ecosysteem. Architectuur is praktisch. Het vakgebied is daardoor uitermate geschikt om de kennis van de natuur te vertalen en te ervaren. ​​Om dit te kunnen realiseren is het belangrijk dat de bouwwereld de samenwerking aan gaat met meer dan alleen de partijen in de bouw.
Samenwerkingen met andere disciplines zoals biologen, milieu technici, IT-specialisten en de overheid zijn nodig om de stap te kunnen zetten naar een genetische architectuur. ​

Wat kunnen we leren van de natuur als het gaat over duurzaamheid in relatie tot de gezondheid van de mens?

Sinds de industriele revolutie zijn we als mens boven de natuur gaan staan. De natuur werd gezien als onuitputtelijke bron van grondstoffen die gratis ter beschikking werd gesteld. En de natuur was een plek waar je al je afval kon dumpen want ze hielp je ook met opruimen. We konden onszelf hierdoor verder van de natuur af plaatsen en zijn daardoor uiteindelijk de connectie verloren.

Het wordt ons inmiddels steeds duidelijker dat we toch wel afhankelijk zijn van de natuur. En realiseren ons, in beperte mate, dat we zelf natuur zijn. Biophilia speelt op een heel laagdrempelige manier in op het hervinden van de connectie.

Biophilia betekend ‘Liefde voor Leven’. In 1984 heeft Bioloog Edward.O.Wilson onderzoek gedaan naar de natuurlijke psychologische behoefte van mensen aan contact met andere levensvormen. En de gezonde werking daarvan op lichaam en geest.

Inmiddels is hier veel meer over bekend en kan deze wetenschap gekoppeld worden aan patronen die we ruimtelijk kunnen vertalen en waar ook financiële voordelen aan te grondslag liggen.

Ecosysteem denken

Termen als Design Thinking, Systems Thinking zijn in opkomst . Vaak wordt echter bij dit soort gedachtenontwikkeling vergeten dat we, als we zelf op deze aarde willen overleven, we er ons op moeten gaan richten om beter binnen het ecosysteem te passen.

De natuur kan ons daarbij helpen als mentor, maatgever en (rol)model . Wat heeft dit voor consequenties op onze dagelijkse praktijk.

Biografie

Lydia Fraaije is architect en gespecialiseerd in biomimicry. Ze studeerde af aan de Technische Universiteit in Eindhoven en is teamlid van BiomimicryNL. Fraaije past biomimicry toe in haar eigen ontwerppraktijk en adviseert opdrachtgevers over het gebruik van biomimicry tijdens het bouwen of renoveren.

Onderdeel van het Biomimicry gedachtengoed is het denken in ecosystemen. Daarmee wordt een duurzame integrale aanpak gegarandeerd. Ook Biophilia, de behoefte van de mens om in relatie te staan met de natuur, valt onder het gedachtengoed van Biomimicry. Door het toepassen van Biophilia wordt de connectie met de natuur gevonden en kunnen we gebouwen en interieurs maken die gezond zijn voor lichaam en geest.

Naast haar werk als biomimicry architect is ze gastdocent en begeleider van studenten van verschillende opleidingen. Ook geeft ze workshops en lezingen over dit onderwerp.   http://www.biomimicrynl.org/architectuur.html

 

Registreren voor deelname

 

* Als u zich registreert voor deelname en niet aanwezig bent, brengen wij € 25,- in rekening voor gemaakte kosten betreffende Catering en reservering ruimte.