Architectenweb houdt netwerkevent rond ontwerp van plekken waar je wat kunt eten en drinken

Published by

Posted on 3 maart 2018

Overal duiken ze op: plekken waar je wat kunt eten en drinken. Ze worden gezien als een maatstaf voor de levendigheid van een gebied. Maar hoe ontwerp je deze ruimtes op zo’n manier dat het plekken zijn die een authentieke beleving bieden en waar je graag wat langer blijft?

Het wordt AirSpace genoemd: dezelfde minimalistische interieurs met vintage meubels die – verspreid via platforms als Airbnb – overal in de wereld opduiken en daarmee plekken zeer inwisselbaar maken. Hoe kun je als (interieur)architect hieraan voorbij gaan en opnieuw unieke plekken maken? Plekken die iets vertellen over de keuken, de ambitie van de ondernemer, de stedelijke context en dus unieke belevingen bieden?

Wat maakt de ene plek aantrekkelijker om er te verblijven dan de andere? Wat zijn daarbij de succesfactoren? Hoe komen we opnieuw tot authentieke belevingen? Plekken die ontmoetingen stimuleren? En hoe kunnen we interieurs uiteindelijk volledig circulair maken? Op dat soort vragen willen we in dit netwerkevent antwoord proberen te vinden.

Op het event geven (interieur)architecten Chantal Schoenmakers en Bastiaan Kalmeyer (Studio IWT), Sheryl Leysner (Sheryl Leysner) en Reinder Bakker en Hester van Dijk (Overtreders W) rond dit thema een lezing. Daarna gaan zij met elkaar en het publiek in debat hierover.

Verschillende invalshoeken

De sprekers op het netwerkevent hanteren allemaal een net andere benadering om hun doelen te bereiken. Studio IWT liet bij hun ontwerp voor Ballroom (Witte de Withstraat, Rotterdam) eerder al zien een beperkte ruimte met een tactiele materialisering een rijke beleving te kunnen geven. Bij pizzarestaurant Old Scuola (Industriegebouw, Rotterdam) richtten de ontwerpers zich helemaal op de beleving van het bakken van de pizza’s, door het hele restaurant als verlengde van de keuken te ontwerpen.

Met een uitgekiende mix van (maatwerk) meubels en verlichting, uitgesproken kleurgebruik, grafische prints en theatrale elementen weet Sheryl Leysner haar ontwerpen van een heel eigen energie te voorzien. Voor jongerenhostel VIA ontwierp ze gemeenschappelijke ruimtes voorzien van grafische prints en maatwerkmeubels die ruimtes strategisch afscheiden of waarin je je even kunt terugtrekken. Voor visrestaurant Bar Fisk ontwierp ze een ruimte met weer een heel andere sfeer. Daar heeft de bar geabstraheerde schubben en hangen de lampen langs de wand aan hengels – een totaalbeleving.

Wat is er mooier dan voedsel te eten dat ter plekke geoogst is en waarbij je kunt zien hoe het bereid wordt? Met zijn pop-up meubels en paviljoens, en permanentere interieurs zoekt Overtreders W naar een dergelijke directheid, zowel in zijn ruimtelijkheid als in zijn materialisering. Bij het low-budget interieur voor Hangop ontwierp het bureau alleen de bovenste helft van de ruimte, wat er aan het plafond hangt. De onderste helft van de ruimte kon door de gebruikers zelf ingevuld worden. Door onderin de ruimte alles in dezelfde kleur te schilderen ontstond daar vanzelf ook een eenheid. De laatste jaren richt Overtreders W zich steeds nadrukkelijker op circulair bouwen, met het tijdelijke People Pavilion bestaande uit geleende materialen als voorlopige hoogtepunt.

Het netwerkevent rond het ontwerp van de plekken waar je wat kunt eten en drinken vindt plaats op woensdag 14 maart 2018 in de Architecten Showroom Amsterdam (Pedro de Medinalaan 1, Amsterdam).

Programma

14:30u-15:00u – Inloop met koffie en thee

15:00u-16:30u – Lezingen door Chantal Schoenmakers en Bastiaan Kalmeyer (Studio IWT), Sheryl Leysner (Sheryl Leysner) en Reinder Bakker en Hester van Dijk (Overtreders W).

16:30u-17:00u – Debat met alle sprekers en de zaal

17:00u-18:00u – Netwerkborrel

Schrijf je nu gratis in voor het netwerkevent (Eventbrite)

Alle deelnemers aan het evenement zullen ruim van tevoren publiek gemaakt worden, zodat op deze middag effectief nieuwe contacten gelegd kunnen worden. Aan het netwerkevenement kunnen maximaal 75 personen deelnemen.

Architectenweb Partnernetwerk
Vanuit het Architectenweb Partnernetwerk worden door het jaar heen verschillende netwerkevenementen georganiseerd, steeds rond een ander actueel thema. Eerder zijn bijvoorbeeld netwerkevents georganiseerd rond de ontwikkelingen in de werkomgeving, gestapeld bouwen in hout en het ontwerp van grootschalige bedrijfsgebouwen.

Voor architecten, adviseurs en opdrachtgevers zijn de netwerkevenementen gratis toegankelijk. Wat de maakindustrie betreft zijn de evenementen exclusief toegankelijk voor de Partners van Architectenweb. Leveranciers in de bouw die de netwerkevenementen graag willen bijwonen, maar nog geen Partner zijn van Architectenweb, adviseren wij contact met ons op te nemen.

Foto:
Studio IWT – Old Scuola
Copyright: Pim Top