Architectenweb netwerkevent 30 mei: wonen in het landschap

Published by

Posted on 20 april 2018

 

Op woensdag 30 mei 2018 organiseert Architectenweb bij Architecten Showroom Amsterdam een netwerkevent rond het ontwerp van vrijstaande woningen in het landschap – villa’s. Sprekers zijn Michiel Hofman (HofmanDujardin), Liong Lie (123DV) en Chris Collaris (Chris Collaris Architects).

Wonen in de stad mag dan populair zijn, voor velen blijft de echte droom toch een vrijstaande woning in een landschap dat daar omheen is ontworpen. Een unieke plek, volledig afgestemd op de eigen wensen, waar binnen en buiten in elkaar overvloeien.

Maar hoe ontwerp je als architect aan deze villa’s? Hoe vertaal je de wensen van de toekomstige bewoners in een coherent ontwerp? Hoe veranker je de woning op een passende manier in het landschap? En hoe maak je deze woning zo duurzaam mogelijk? Op deze en andere vragen rond het ontwerp van villa’s willen we deze middag inzoomen.

Drie benaderingen en een gedeelde obsessie

HofmanDujardin, 123DV en Chris Collaris benaderen deze opgave ieder op hun eigen manier, maar delen een obsessie om woningen echt te openen naar het landschap. HofmanDujardin weet die openingen soms zo scherp te detailleren dat de architectuur plaatselijk eigenlijk verdwijnt. 123DV heeft een woning ontworpen die zich op meerdere verdiepingen met grote schuifpuien opent naar brede terrassen. En Chris Collaris Architects heeft een woning ontworpen waarin praktisch de hele gevel opzij geschoven kan worden.

HofmanDujardin werkt als bureau op verschillende schaalniveaus – van interieurs tot grotere gebouwen – en past die brede ervaring ook regelmatig toe op het ontwerp van vrijstaande woningen. Deze villa’s weet HofmanDujardin steeds met een grote vanzelfsprekendheid in het landschap te plaatsen, met abstractere volumes in de polder en gedifferentieerdere volumes in het bos. De interieurs van de woningen weet HofmanDujardin consequent vlijmscherp te detailleren.

Bij 123DV kun je de individuele wensen van de bewoners bijna aan het ontwerp aflezen. Iedere woningen krijgt bij het bureau echt zijn eigen karakter. Voor bewoners met poolhonden ontwierp 123DV een ronde woning met zoveel mogelijk uitzicht, voor bewoners die zich ook af en toe willen kunnen terugtrekken ontwierp het een meer omhullende woning, en voor bewoners die van levendigheid houden ontwierp het een loft waar de verschillende woonsferen in elkaar overlopen. Iedere woning vertelt zijn eigen verhaal, wat ook terugkomt in maatwerk meubels en bijzondere ruimtes.

Na bij Paul de Ruiter Architects veel ervaring opgedaan te hebben met het ontwerp van vrijstaande woningen en heel andere opgaven, startte architect Chris Collaris vijf jaar geleden zijn eigen bureau. Samen met NL Architects, Donna van Milligen Bielke, Space Encounters en DS landschapsarchitecten werkt hij momenteel aan een hoogbouwproject in Amsterdam Sloterdijk, maar bouwt hij ook stug door aan een breed portfolio van vrijstaande woningen. Iedere woning heeft daarbij echt zijn eigen karakter en is consequent eigenzinnig gematerialiseerd, zowel van binnen als van buiten.

 

Programma

14:30u-15:00u – Inloop met koffie en thee

15:00u-16:30u – Lezingen door Michiel Hofman (HofmanDujardin), Liong Lie (123DV) en Chris Collaris (Chris Collaris Architects

16:30u-17:00u – Debat met alle sprekers en de zaal

17:00u-18:00u – Netwerkborrel

 

Schrijf je nu gratis in voor het netwerkevent (Eventbrite)

 

Alle deelnemers aan het evenement zullen ruim van tevoren publiek gemaakt worden, zodat op deze middag effectief nieuwe contacten gelegd kunnen worden. Aan het netwerkevenement kunnen maximaal 75 personen deelnemen.

 

Architectenweb Partnernetwerk
Vanuit het Architectenweb Partnernetwerk worden door het jaar heen verschillende netwerkevenementen georganiseerd, steeds rond een ander actueel thema. Eerder zijn bijvoorbeeld netwerkevents georganiseerd rond de ontwikkelingen in de werkomgeving, gestapeld bouwen in hout en het ontwerp van grootschalige bedrijfsgebouwen.

Voor architecten, adviseurs en opdrachtgevers zijn de netwerkevenementen gratis toegankelijk. Wat de maakindustrie betreft zijn de evenementen exclusief toegankelijk voor de Partners van Architectenweb. Leveranciers in de bouw die de netwerkevenementen graag willen bijwonen, maar nog geen Partner zijn van Architectenweb, adviseren wij contact met ons op te nemen.