Rotterdamse ‘diner’ knipoogt niet alleen naar Amerika

Published by

Posted on 4 juni 2018

Het nieuwe restaurant By Jarmusch in Rotterdam is niet alleen geïnspireerd op de dinercultuur in Amerika, maar knipoogt ook nadrukkelijk naar de bekende architect Huig Maaskant die het Industriegebouw, waarin Jarmusch huist, maar bijvoorbeeld ook de Euromast in Rotterdam ontwierp.

In details zoals de vorm van de bar, de booth-zitjes, de zwarte lampen en de krukken aan de bar zie je de grootstedelijke stijl van de architect terug. Ook de zigzagvloer – gemaakt van duurzaam Marmoleum Modular van Forbo Flooring – refereert aan de jaren waarin Maaskant actief was. En dat alles in een heerlijk lichte ruimte.

De naam van de diner, By Jarmusch, verwijst naar regisseur Jim Jarmusch die zijn film ‘Coffee and Cigarettes’ voor een groot deel schoot in klassieke Amerikaanse diners. De Rotterdamse variant serveert weliswaar eieren, burgers, de koffie wordt aan tafel zo uit de kan geschonken, er staat Heinz ketchup op tafel en de bedienende dames lopen rond in blauwe fifties-jurkjes afgezoomd met witte bies inclusief naamplaatje, maar voor de rest is Jarmusch veel stijlvoller dan de jukebox-neon-diner uit Amerika. Ook het eten is aanzienlijker gevarieerder en gezonder met bijvoorbeeld de Acai-bowl, soepen en salades op de kaart.

By Jarmusch is opgezet en bedacht door de Rotterdamse horecamannen Ruben Venema (Biergarten Rotterdam, Vermaakbaar) en Tjeerd Hendriks (Groos, Het Industriegebouw). Zij hebben een diner gecreëerd met als uitgangspunt ouderwetse gastvrijheid en service. Dat betekent een mooie aanvulling voor het toch al rijk met start-ups en horeca bedeelde Industriegebouw in het opkomende Rotterdamse Hoogkwartier.

 

Marmoleum CO neutraal

Marmoleumvloeren worden sinds kort CO₂ neutraal geproduceerd. Dat betekent dat Marmoleum niet bijdraagt aan klimaatverandering. Forbo is het eerste bedrijf ter wereld dat een CO₂ neutrale linoleumvloer produceert. Dat komt in hoofdzaak omdat de basis van de vloer goed, gezond en duurzaam is: ze wordt gemaakt van hernieuwbare natuurlijke grondstoffen. Daarnaast heeft Forbo het gebruik van fossiele brandstoffen voor de productie enorm gereduceerd als ook haar relatie met haar toeleveranciers aanzienlijk verduurzaamd.

 

 

fotograaf Titia Hahne