Fris en uniek Marmoleum zorgt voor ‘gezonde’, vrolijke routing en identiteit

Published by

Posted on 8 oktober 2018

Nieuwe Prinses Máxima Centrum is ultieme healing environment

Het Prinses Máxima Centrum voor Kinderoncologie in Utrecht dat onlangs officieel werd geopend is een healing environment in optima forma. Zo gaat het ziekenhuis de strijd aan tegen kinderkanker en streeft het naar 100% genezing van al haar patiënten, heeft het een uitgebreide eigen researchafdeling en moet ook het ontwerp van LIAG architecten en bouwadviseurs, en interieurontwerpbureau MMEK’ bijdragen aan genezing.

Op de vloer is gekozen voor Marmoleum in verschillende vrolijke kleuren, dat niet alleen CO2-neutraal is en bacteriostatisch, maar ook een belangrijke rol speelt in de routing en de merkidentiteit van het Prinses Máxima Centrum.

Wat meteen opvalt, is dat het ziekenhuis vol zit met plekken waar kinderen kunnen spelen, bewegen, ontdekken en leren. Zo gaat de ontwikkeling van het kind ook tijdens de ziekte gewoon door. Daarnaast is er op veel plekken een natuurlijk verloop tussen binnen en buiten. Daglicht, frisse lucht en buitenruimten met groen dragen zo bij aan de genezing. De hoofdroute door het gebouw is een speelse ontmoetingsplaats voor kinderen, ouders, bezoek, verpleegkundigen, onderzoekers en doctoren geworden. Voor elke leeftijdscategorie zijn daarnaast eigen ruimten geschapen waarin aan de specifieke behoeften van die leeftijdsgroep tegemoet wordt gekomen. Verder heeft LIAG ruimten gecreëerd die het mogelijk maken als gezin samen te koken en eten, les in de klas te volgen of met oma en opa te spelen.

Het nieuwe centrum is met een oppervlakte van 45.000 vierkante meter het grootste kinderkankerziekenhuis van Europa met onder andere een ‘kinderintensive’ care en een operatiekamer. Daarnaast telt het Prinses Máxima Centrum 85 klinische kamers en 35 dagbehandelingsbedden, naast allerlei diagnostische faciliteiten. Het complex heeft ook 85 ‘zorghotelkamers’ waarin kinderen samen met hun ouders kunnen verblijven. Om de kosten in de hand te houden en voorkomen dat er geïnvesteerd moest worden in teveel dure voorzieningen, is het Prinses Máxima Centrum direct naast het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ) gebouwd. Het tegenovergelegen UMC Utrecht is door middel van een verbindingsbrug verbonden aan het nieuwe centrum en dat geeft synergievoordelen.

Zoals eerder gezegd, ligt er op de vloer van het nieuwe centrum Marmoleum in heel veel verschillende speelse kleuren.

Dat materiaal is niet alleen bacteriostatisch (dat wil zeggen dat micro-organismen zich niet aan het oppervlak kunnen hechten: zo draagt de vloer bij aan het verkleinen van het risico op allergieën of besmetting met een ziekenhuisbacterie), makkelijk te onderhouden en ijzersterk, maar ook CO2-neutraal en gemaakt van natuurlijk en hernieuwbare grondstoffen. De toegepaste kleuren zorgen voor een duidelijke herkenning van de verschillende ruimten. Ook de merkidentiteit van het ziekenhuis komt terug in de vloer. Zo is voor de gangen een kleurstelling ontwikkeld die aansluit bij het oranje uit het logo van het Prinses Máxima Centrum. Forbo Flooring vond de basis voor deze ‘special’ in Marmoleum Concrete Orange Shimmer. Dit is een neutraal kleurenpalet met warme en koele tinten beton, waarin een vleugje oranje doorschemert. De speciaal voor het ziekenhuis ontwikkelde kleurstelling is feitelijk een diapositief daarvan.

Het nieuwe kinderziekenhuis moet de kindersterfte aan kanker zoals gezegd terugbrengen naar bijna 0 procent. Amerikaans onderzoek heeft uitgewezen dat met een ziekenhuis waarin – zoals hier – alle specialismen samenkomen de overlevingskans verhoogd wordt van 75 naar 95 procent. Een goed begin is dus reeds gemaakt.