Interieur voor de gezondheidszorg: Tarkett inspireert via nieuwe design gids

Published by

Posted on 26 oktober 2022

Waalwijk, 26 oktober 2022 – In samenwerking met Marion Lamarque, kleurenspecialist en oprichter van COLOR THE LIFE, heeft Tarkett kortgeleden de ‘Gezondheidszorg Design Gids‘ geïntroduceerd. Deze design gids bevat nuttige adviezen voor het interieurontwerp van ziekenhuizen. Met als doel een aangename zorgomgeving te creëren om te herstellen en in te kunnen werken.

“We weten hoe belangrijk het is om een prettige en passende zorgomgeving te ontwerpen. Om de dagelijkse ervaring van gebruikers te verbeteren, moet hun welzijn worden meegenomen in het interieurontwerp. Dit kan door middel van specifieke vloer- en wandoplossingen.” aldus Valerie Pavard, Design Manager bij Tarkett.

Praktische handleiding voor en door experts

De designgids is onder andere gebaseerd op de resultaten van de onderzoek paper ‘Het ziekenhuis van de toekomst: uitdagingen en belangen‘. In 2021 is er vanuit Tarkett een onderzoek gestart naar de menselijke, logistieke en technische uitdagingen waarmee ziekenhuizen vandaag de dag worden geconfronteerd. De globale conclusie? Toekomstbestendige ziekenhuizen dienen zowel efficiënter als milieubewuster te worden ingericht en de mens moet centraal worden geplaatst binnen het design. Deze uitkomst weerspiegelt Tarkett’s Human-Conscious Design®: de belofte om vloer- en wandbedekking te ontwikkelen en te produceren die goed zijn voor mens en planeet.

Met de nieuwe Gezondheidszorg Design Gids maakt Tarkett ontwerp- en kleurkeuzes eenvoudiger voor zorgingenieurs, technisch managers en architecten. Door inspirerende kleurenpaletten en succesrecepten te delen hoopt Tarkett inspiratie te bieden voor deze doelgroepen. De designgids vertaald de inzichten van het onderzoek naar duurzame vloer- en wandoplossingen voor specifieke ruimtes. De gids biedt inspiratie bij de uitvoering van interieurprojecten.

Het effect van kleur en designtrends in de gezondheidszorg
Het kleurontwerp van een omgeving beïnvloed menselijk gedrag door emoties op te wekken. Het is daarom belangrijk dat elke ruimte van een zorginstelling – van de receptie en de gangen via de wachtkamer tot intramurale en poliklinische zorg – nauwkeurig wordt ingericht om de gewenste gevoelens en reacties op te roepen. Tarkett onderscheidt daarnaast in de designgids drie designtrends voor de gezondheidszorg, namelijk:

  • Biofiel Design: Het positieve effect van interactie met de natuur in zorginstellingen is op grote schaal aangetoond. Een groeiend aantal studies toont aan dat visuele blootstelling aan de natuur zowel de stress als pijn van patiënten vermindert. Kenmerkend voor biofiel design is de aanwezigheid van planten, materialen met natuurlijke effecten (zoals hout en vezels) en toegang tot natuurlijk licht. Bij biofiel design willen we mensen en natuur met elkaar verbinden.

  • Huiselijk Design: ziekenhuizen vermenselijken. Warme en gastvrije ruimtes weerspiegelen een mensgerichte aanpak die de privacy en waardigheid van elk individu respecteert. Het creëren van rustgevende en intieme ruimtes die ‘net als thuis’ voelen kunnen bijzonder krachtig werken voor ouderen.
  • Grafisch Design: Kleuren en oppervlakken worden gebruikt om te communiceren, te oriënteren, te leiden en de patiënten en hun familie af te leiden. Een voorbeeld daarvan kan zijn de manier waarop tapijt een looprichting kan stimuleren. Bij grafisch design worden ruimtes ontworpen om intuïtief, speels en gemakkelijk in te leven. Deze sfeer is bijzonder geschikt voor pediatrische afdelingen.

De ‘Gezondheidszorg Design Gids’ kunt u hier downloaden en de onderzoek paper ‘Het ziekenhuis van de toekomst: uitdagingen en belangen’ hier.

 

BERICHT VOOR DE REDACTIE

Over Tarkett
Met een geschiedenis van 140 jaar is Tarkett een wereldwijde leider in innovatieve vloer- en sportoppervlakoplossingen, met een netto-omzet van €2,8 miljard in 2021. Met een breed scala aan producten, waaronder PVC, linoleum, tapijt, rubber, hout en laminaat, kunstgras en atletiekbanen bedient de Groep klanten in meer dan 100 landen wereldwijd.

Met circa 12.000 medewerkers en 34 productielocaties verkoopt Tarkett dagelijks 1,3 miljoen vierkante meter vloerbedekking voor ziekenhuizen, scholen, woningen, hotels, kantoren, winkels en sportvelden.  De Groep neemt het voortouw door zich in te zetten voor een circulaire economie en zijn CO2-uitstoot te verminderen. De bijbehorende geïmplementeerde eco-innovatiestrategie is gebaseerd op de principes van Cradle to Cradle®, helemaal in lijn met de Human-Conscious Design® aanpak van Tarkett. Het is uiteindelijk het doel een bijdrage te leveren aan de gezondheid en het welzijn van mensen, en het verduurzamen van natuurlijk kapitaal.

Voor meer informatie
Denise van Keulen, Communication Manager Commercial bij Tarkett Benelux:
Denise.vanKeulen@tarkett.com

Website           www.tarkett.nl
                        https://professionals.tarkett.com/en_EU/
LinkedIn          /Tarkett
Twitter             @Tarkett_NL
Facebook        /TarkettNederland
Instagram        /TarkettNederland

Voor verdere persinformatie, beeldmateriaal of een interview kunt u contact opnemen met Maud van der Elsen van TEAM LEWIS:
tarkettnl@teamlewis.com
+31 (0)40 – 235 4600
www.teamlewis.com