JUNG in project Valley Zuidas Amsterdam

Published by

Posted on 4 januari 2023

Valley is een opvallend complex op de Zuidas in Amsterdam met zowel woningen, kantoren en horeca als culturele voorzieningen. De drie torens van verschillende hoogtes ogen als een rotsformatie met onregelmatige terrassen, hangende tuinen en een slingerende groene vallei in het openbaar toegankelijke gebied.

Het ontwerp is van MVRDV Architecten die hiermee de prijs in de wacht sleepte voor de beste wolkenkrabber in de Emporis Skyscraper Awards 2021. Andere partners die meewerkten aan dit vooruitstrevende project zijn projectontwikkelaar Edge Technologies, de Bouwcombinatie Valley met Boele & van Eesteren en G&S Bouw die het project tot stand brachten voor eigenaar RJB Group. Voor het groenplan van het iconische Valley werd tuinarchitect Piet Oudolf aangetrokken.

Groene oase in de stad
Naast de vele bomen, struiken en planten zijn er bijen- en insectenhotels, vogel- en vleermuiskasten aangebracht waardoor het complex verder zal uitgroeien tot de weelderige groene oase. Het iconische Valley, vormt hiermee een vooruitstrevend contrast met de bestaande gesloten en ongastvrije kantooromgeving van de Zuidas en sluit goed aan bij de wens van de gemeente Amsterdam om de Zuidas te vergroenen en levendiger te maken.

Aandacht voor details 
Er is veel aandacht besteed aan details. Naast de weelderig groene terrassen en het zacht bruine natuursteen is er ook een donkere spiegelende gevelafwerking gebruikt, waardoor het lijkt alsof de torens zijn afgebrokkeld. Het ontwerp en de constructie van deze spectaculaire maar enorm complexe vorm is gericht op optimale beleving en comfort. Het vroeg bijzondere aandacht van ontwerpers, ingenieurs, bouwers, adviseurs en de opdrachtgever. De technologie-experts van MVRDV hebben digitale hulpmiddelen ontwikkeld om het gebouw te perfectioneren, zoals een tool  die feedback gaf over lichtinval, uitzicht en privacy in elk van de 198 appartementen, maar ook informatie over bijvoorbeeld warmteterugwinning.

Een interieur van niveau
Heyligers Architects werd gevraagd om ook het interieur naar een hoger niveau te tillen. Zij gaven vorm aan een groot deel van de algemene ruimtes, zoals zwembad en fitnesruimte en maakte de plattegronden die voor elk van de 198 luxe huurappartementen uniek zijn.

Strakke vormgeving van JUNG LS 990 is altijd krachtig
Alle technische installaties, waaronder ook de elektrotechnische, lagen in handen van Bosman Bedrijven uit Leusden. Interior partner Co van der Horst richtte drie luxe Inspiration Residences in en  ontwierp de maatwerk-kasten die in alle appartementen zijn geplaatst. In alle appartementen zijn  schakelaars, contactdozen en dimmers gebruikt van JUNG in het tijdloze, strakke programma LS 990 in alpine wit. Standaard zijn alle woonkamers en slaapkamers voorzien van draaidimmers voor ledverlichting omdat sfeerverlichting een belangrijk onderdeel vormt van een gevoel van luxe. In de keukens worden de zwarte wanden gecompleteerd met LS 990 in het fluweelzachte grafietzwart mat.

Reach for the sky
Bovenin de hoogste toren bevindt zich een skybar met een fenomenaal uitzicht over de stad. De inrichting is van de hand van Co van der Horst met Molteni&C|Dada. De installatie is ook afgemonteerd met het stijlvolle JUNG LS 990 alpine wit en LS 990 zwart.

Foto’s exterieur: Molteni&CDada
Foto’s interieur: Co van der Horst