Published by architecten.nl
Posted on 29 maart 2022
Onlangs werd na een ingrijpende verbouwing en renovatie de Koepelgevangenis in Haarlem heropend. Na jaren van leegstand kreeg dit Rijksmonument met zijn bijgebouwen een nieuwe bestemming. Vandevloeren uit Schiedam werkte er 6.500 m² vloeren af met LiquidDesign. Eurovisie bracht er in december 2021 een bezoek en in maart waren we er weer, toen het gebouw zo goed als klaar was en volop in gebruik.
‘Eén constante laagdikte en nat-in-nat, dan gaat het vanzelf goed’
Vroeger ging je niet voor je plezier naar de Koepel, tegenwoordig is dat wel anders. De voormalige strafgevangenis in Haarlem kreeg na de ingrijpende verbouwing een nieuwe, multifunctionele bestemming. Het interieur onderging hiervoor een ware metamorfose. Het eerste wat opvalt als je het enorme koepelvormige gebouw binnenloopt, zijn de prettige lichtinval en de rust.
Geluiddempend
Het koepeldak kreeg isolerende en geluiddempende beplating, de plafonds van de nieuwe binnenring werden gespoten met een geluiddempende laag en ook de LiquidDesign-vloeren dragen bij aan de stilte. Een heerlijke atmosfeer om in te studeren, te werken en te ontspannen. In de volledig nieuw aangelegde kelder bevinden zich rond een ruime foyer zes bioscoopzalen, die ook als collegezaal dienst doen.
Als een trein
Even terug in de tijd. Als we in december 2021 in gezelschap van Technisch-commercieel adviseur Frank Anepool de Koepel bezoeken, zijn de mannen van Vandevloeren er druk bezig met het aanbrengen van LiquidDesign. Het werk loopt letterlijk en figuurlijk als een trein. In een ruimte staan tientallen emmers en jerrycans keurig in het gelid opgesteld. Drie man sterk zorgen ervoor dat er steeds voldoende LiquidDesign gemengd klaarstaat om met karretjes naar de werkplek te rijden. Hier wordt met vaardige hand en krachtige slagen een fraaie LiquidDesign-vloer in de kleur Ivory aangebracht. Twee man smeren, twee man bedienen de prikroller.
Hoogstandje
Hiervoor had aannemer HBB Groep al een bouwtechnisch hoogstandje volbracht. Bijzonder is de nieuwe, brede binnenring die binnen de bestaande galerijen werd gebouwd. De staalconstructie hiervoor rust op een fundering van boorpalen en een nieuw gestorte betonnen beganegrondvloer. Daarvoor al waren alle niet-originele elementen gesloopt en was er een ringvormige damwand trillingvrij de bodem in gedrukt, nodig voor het uitgraven van een grote kelderverdieping onder het gebouw. Door een cirkel in de beganegrondvloer, met een diameter van twaalf meter, voert nu een trap naar die kelder. Via een rond tussenbordes kom je in een ruime foyer met daaromheen de zes bioscoopzalen annex collegezalen. De foyer en toiletgroepen ademen de klassieke stijl van het gebouw. Tegelzetbedrijf en Tegelhandel Van der Meij de Bie uit Haarlem voerde hier het tegelwerk uit, ook met Eurocol-producten.
Constante laagdikte
Terug naar de mannen van Vandevloeren. Frank Anepool wijst ons op de fijne kneepjes van het vak. ‘Deze mannen weten wat ze doen’, zegt hij. ‘Juist op deze grote vloeroppervlakken moet je in strak teamverband werken. Kijk, nu werken ze bijvoorbeeld naar die glazen wand toe, dus slaan ze eerst een stuk over om vandaar weer achteruit aan te sluiten. Zo werk je steeds nat-in-nat en krijg je altijd een mooi naadloos geheel.’ Projectleider Ruud Dekker van Vandevloeren, die we na ons eerste bezoek nog spreken, beaamt dit. ‘Wij hebben ruime ervaring met het aanbrengen van alle denkbare soorten gietvloeren. Voor dit project hadden we al eens wat kleinere LiquidDesign-projecten gedaan en onze mensen hadden de verwerking ervan snel in de vingers. Toen we hier van start gingen, is er nog een verwerkingstechnicus van Forbo Eurocol bij geweest. Die had al snel in de gaten dat hij er weinig aan had toe te voegen. Je moet gewoon steeds één constante laagdikte aanhouden en nat-in-nat werken. Dan gaat het vanzelf goed.’
Bedrijvigheid
Nadat we het werk in de Koepel aanschouwd hebben, besluiten we een tweede bezoek te plannen na oplevering van de Koepel. Dit vindt plaats in maart 2022 en naast Frank Anepool is nu ook Ruud Dekker van Vandevloeren aanwezig. Studenten en diverse bedrijven en bedrijfjes hebben intussen bezit genomen van het gebouw en er heerst een plezierige bedrijvigheid. In sommige ruimten wordt nog gewerkt aan de inrichting. Ruud en Frank bekijken het resultaat en kijken terug op het project.
Improviseren
‘Tijdsdruk was onze grootste vijand’, licht Ruud toe. ‘Er was een datum geprikt waarop de bioscoop open moest, dus die was leidend. Om LiquidDesign goed te kunnen aanbrengen, moesten wij lege, schone vloeren hebben. Ik heb dit steeds als harde eis gesteld, maar het betekende voor ons ook veel improviseren. Ook al vanwege de winterse kou, waardoor sommige ruimten nog te koud en te vochtig waren om in te werken. Uiteindelijk hebben we in plaats van beneden naar boven, van boven naar beneden gewerkt omdat de bovenste vloeren eerder droog waren door de vloerverwarming. In overleg met de architect en aannemer hebben we sommige loopzones afgewerkt met Forbo Sphera pvc-banen, die qua kleur goed matchen met LiquidDesign Ivory. Op die manier konden mensen zich door het gebouw bewegen, terwijl wij andere vloervelden afwerkten met LiquidDesign.’
Filmblik
Opvallend in het vloerontwerp in de kelder en op de begane grond is de antraciet belijning. ‘Dat is een ontwerp van het architectenbureau J. van Stigt’, legt Ruud uit. ‘Het is geïnspireerd op het profiel van een klassiek filmblik en past dus mooi bij de Koepelbioscoop in de kelder. Het patroon hebben we heel precies met tape op de LiquidDesign-vloer uitgezet en vervolgens in antraciet coating gerold. Na het verwijderen van de tape hebben we het geheel afgelakt met 355 LiquidDesign Finish.’
Appartementengebouw
Bij een kop koffie in de foyer vertelt Ruud waarmee ze bij Vandevloeren het verschil maken voor de klant. ‘Gewoonlijk hebben wij een-op-een te maken met de aannemer. Wij zijn echte uitvoerders. De opdrachtgever en/of architect maakt zijn wensen kenbaar en wij maken het. Hier in de Koepel was dat iets anders, want in de overleggen met HBB Groep schoven ook de opdrachtgever en architect aan. Omdat er regelmatig moest worden aangepast, overlegd en geïmproviseerd, werkte dat best handig. Ik zie het vooral als onze taak om met de aannemer mee te denken en technische problemen voor hen op te lossen. Dat dit hier goed is uitgepakt, blijkt wel uit het feit dat we ook LiquidDesign gaan aanbrengen in het gebouw hiernaast, waar 82 appartementen in komen. Die opdracht hebben we net binnen. Ik beschouw dat als een mooi compliment.’