PVC-vloeren met houtlook: bijna identiek aan echt hout

Published by

Posted on 22 september 2021

PVC-vloeren met een houtmotief bestaan al een tijd, maar ze hadden nooit de uitstraling van écht hout. Tot nu! Dankzij innovatieve technieken zijn houtlook PVC-vloeren nu amper te onderscheiden van echte houten vloeren. Perfect dus voor klanten die belang hechten aan natuurlijke patronen en duurzame materialen.

 

De laatste collecties PVC-vloeren of banen-vinyl met houtlook benaderen zó sterk de uitstraling van echt hout dat leken, maar ook professionals, ze amper van elkaar kunnen onderscheiden. Dat is het resultaat van de nieuwe digitale-printtechniek, die de traditionele rotogravure-techniek om patronen op PVC te printen stilaan vervangt.

“Onze R&D afdeling zag jaren geleden al de mogelijkheden van digitaal printen en ontwikkelde een unieke digitale printer. Toen was het aan ons om mensen op te leiden, software te ontwikkelen en designs te maken, aangepast aan die nieuwe techniek.”

– Thorsten Beinke, Senior Design Manager bij Tarkett

 

Scannen en printen van natuurlijke materialen om houtlook vinyl te benaderen

Om een houtstructuur zo optimaal mogelijk na te bootsen is het nodig om precies te weten hoe hout eruitziet. Een superieure scanner leest grote hoeveelheden onbewerkte houten planken in, direct uit de natuur. Op basis daarvan creëert de software een groot file van 12 m², die bijvoorbeeld lijkt op een groot stuk kastanje hout, eikenhout of douglas spar. Bij de klassieke rotogravure print-techniek krijgt u 8-10 plankvariaties met een oppervlakte van 3 m². Echter, door toepassing van digitaal printen kunnen er maar liefst 32 unieke stroken uit 12 m² gehaald worden! Na installatie in een ruimte ziet u dus amper een patroon wat zich herhaalt. Net zoals bij echt hout.

 

Extra technieken die vinylvloeren een realistische houtlook geven

1 | Een ervaren installateur zal de mogelijke patroonherhaling nóg verder minimaliseren door de stroken zo te installeren, te draaien en te snijden dat zelfs in grote ruimtes geen identieke stroken zullen opvallen.

2 | Embossing in register is een techniek die de groeven- en noestenstructuur van echt hout kopieert op vinylplanken. Vroeger werd die embossing in een universeel patroon aangebracht: u voelde wel reliëf op de planken, maar die kwam niet altijd overeen met de structuur van de houtnerven en noesten. Tegenwoordig loopt in steeds meer collecties de embossing gelijk met het patroon, een droom voor architecten om betere natuurgetrouwe interieurs te ontwerpen. In de toekomst zal de combinatie van digitaal printen én digitaal embossen nog meer geperfectioneerd worden.

3 |Hout glanst niet van nature. Vinylplanken met een mat oppervlak lijken daarom veel sterker op echte houten planken. Dat zeer matte effect ontstaat door het toepassen van een nieuw gepatenteerde Tektanium toplaag. Deze superieure coating past Tarkett toe op verschillende collecties.

4 |Door handmatig printmaterialen te ontwerpen en voor te bereiden, bereikt Tarkett de mooiste resultaten.

“We gebruiken geen universele productie- of printtechniek, maar kiezen voor manuele aanpassingen van de gekozen grondstof. We zoomen in op de kleinste details, houden rekening met kleurnuances en voeren doordachte retouches uit. Er kruipen wel 300 werkuren in het ontwerpproces dat voorafgaat aan het printen van één enkele kleur.”

– Thorsten Beinke

 

Lees meer via: https://blog.tarkett.nl/vinylvloeren-en-houten-vloeren-amper-van-elkaar-te-onderscheiden