Scoren met de gemetalliseerde rolgordijnweefsels van Luxaflex®

Published by

Posted on 29 juni 2020

Rolgordijnweefsels met een aluminium coating

De laatste jaren zie je het steeds vaker terugkomen in de projectenmarkt; gemetalliseerde rolgordijnweefsels. Zij danken hun populariteit aan de sublieme specificaties door de aanwezigheid van een metalen achterzijde op het rolgordijndoek. Mede door de prestaties van deze Luxaflex® zonwering worden kwaliteitseisen in gebouwen zoals BENG1 of BREEAM-NL2 gehaald. Deze eisen zullen in de toekomst steeds zwaarder gaan wegen, doordat BENG vanaf 1 januari 2021 de wettelijke maatstaf is voor het energieverbruik voor alle gebouwen.

Screen Nature Ultimetal®
Een voorbeeld van gemetalliseerde rolgordijnweefsels die Luxaflex® aanbiedt is Screen Nature Ultimetal® van weverij Mermet. Dit weefsel is gemaakt van glasvezel met een aluminium reflectielaag. Door het gebruik van 100 procent glasvezel is dit doek onbrandbaar, pvc-vrij, reukloos, vrij van giftige dampen en bovenal recyclebaar. Naast deze uitstekende milieu- en brandeigenschappen presteert dit doek ook optimaal voor visueel en thermisch comfort én zorgt het voor een fors lager energieverbruik in gebouwen door de reflectiefactor van 74 procent.

Panama Chrome +
Een ander voorbeeld van rolgordijnweefsels met een gemetalliseerde achterzijde is Panama Chrome + van weverij Helioscreen. Dit doek verenigt licht- en warmtewering met het behoud van doorzicht naar buiten. Door niet uitsluitend gebruik te maken van glasvezel, maar ook van pvc, is de Panama Chrome + robuuster en kan het hierdoor tegen een stootje. Net als de Screen Nature Ultimetal® heeft de Panama Chrome + een hoge zonreflectiewaarde (81 procent), maar behoudt het tegelijkertijd ook zijn zicht naar buiten met een openheidsfactor van drie procent.

M-Screen Ultimetal®
Het rijtje van best presterende doeken voor binnenzonwering kan maar met één rolgordijnweefsel worden afgesloten en dat is de M-Screen Ultimetal® van weverij Mermet. Met een reflectiefactor van 83 procent is dit het hoogste warmte- en lichtwerende weefsel in de markt zonder verlies van doorzicht naar buiten. Door de hoge zonreflectiewaarde biedt dit doek een omvangrijke energiebesparing in de vorm van vermindering van airconditioning in de zomer en verwarming in de winter.

Daarnaast worden tot bijna 97 procent van de lichtstralen gefilterd, wat betekent dat verblinding op computerschermen wordt voorkomen en dit doek ideaal toepasbaar is in kantoren. Net als de Screen Nature Ultimetal® en Panama Chrome+ valt de M-Screen Ultimetal® hierdoor binnen Glare control klasse 33. Ook is het doek ideaal toepasbaar in kantoren met grote raampartijen, aangezien het doek is opgebouwd uit glasvezel, vinyl en een gemetalliseerde achterzijde. Door deze mechanistische weerstand hangt dit doek zeer vlak en goedgevormd in het raamkozijn.

Wereldwijd zijn er maar weinig doeken die de combinatie van hoge lichtwering en doorzicht naar buiten kunnen waarborgen. Bovengenoemde rolgordijnweefsels hebben deze combinatie en zijn daardoor uitermate geschikt voor projecten die dienen te voldoen aan hoge EPC-eisen en duurzame certificeringssystemen als BREAAM-NL en LEED in (publieke) gebouwen. Wilt u meer specificaties weten van deze rolgordijnweefsels? Stuur dan een mail naar projecten@luxaflex-nederland.nl.

(1) BENG – Bijna energie neutrale gebouwen
(2) BREEAM-NL – Het instrument om integraal de duurzaamheid van nieuwe gebouwen, bestaande gebouwen, gebieden en sloopprojecten te meten en te beoordelen.
(3) Glare Control klasse 3 – om bij te dragen aan het behalen van het certificaat BREEAM-NL Excellent zou zonwering aan BREAAM credit HEA-3 moeten voldoen: ‘Voorkomen lichthinder’. Dit houdt in dat er geen verblinding of weerkaatsing van het licht op een computerscherm optreedt.