Tarkett: Houten vloeren na gebruik recyclen

Published by

Posted on 4 maart 2020

Het gebruik van vloeren circulair maken is essentieel voor het terugwinnen van hoogwaardige materialen om te gebruiken in nieuwe producten, en het versnellen van onze transitie naar de circulaire economie. We hebben in 2018 op succesvolle wijze 1.000 m2 massief eikenhout parket omgezet om een unieke houten vloer te maken; Fenix, met een slijtlaag volledig gemaakt van gerecycled eikenhout. Dit is een grote stap voorwaarts in onze missie om de hoeveelheid gerecyclede materialen die we gebruiken in onze producten te vergroten. Daarnaast helpt het ons ook om natuurlijke grondstoffen te behouden en zorgt het voor een energiebesparing ten opzichte van het inwinnen van nieuw eikenhout.

Om onze nieuwe, gerecyclede, meerlaagse houten vloer te realiseren, hebben we een proefproject uitgevoerd om de uitvoerbaarheid van het integreren van hout uit gebruikte vloeren te verkennen, en om de beste aanpak vast te stellen. We zijn een samenwerkingsverband aangegaan met de toonaangevende, duurzame bouwpartner Bouygues Construction. Het bedrijf was bezig met een circulair project om materialen te hergebruiken uit het afgeschreven 3 Suisses industrieterrein vlakbij Rijsel in Frankrijk, en om deze een nieuwe bestemming te geven in een ecoproject, de Maillerie genaamd. Het project wint ongeveer tien hectare van de locatie terug om een stadsbuurt te creëren die draait om de behoeften, levensstijl en het welzijn van zijn bewoners, en waar maatschappelijke en culturele verbinding, duurzaam vervoer en inspanningen om biodiversiteit te beschermen centraal staan. Dit begint bij een innovatieve bouwplaats, die is geïnspireerd door de circulaire economie.

De gebouwen die gesloopt moeten worden bestaan uit ongeveer 30.000 ton beton, 4.500 lichtarmaturen, vele kilometers aan opbergplanken en 10.000 m² eikenhouten vloeren. Geheel conform wettelijke vereisten worden alle hoofdmaterialen zorgvuldig in kaart gebracht en hun toekomstig gebruik overwogen voordat ze worden opgeslagen, zodat ze aan liefdadigheidsinstellingen of bedrijven gegeven kunnen worden die ze een tweede bestemming kunnen bieden. Wij hebben afgesproken om 1.000 m2 massief eikenhouten vloeren af te nemen met een dikte van 23 mm, om te kijken hoe we dit op succesvolle wijze konden verwerken en ontwerpen tot een nieuwe houten vloer.

“Zodra we hoorden over het innovatieve circulaire bouwproject van Bouygues, wisten we dat we de uitdaging aan wilden gaan van het recyclen van de massief eikenhouten vloer van het gebouw”, zegt Tarkett’s manager circulaire economie, Elodie Jupin.

“Natuurlijke grondstoffen helpen behouden door gerecyclede materialen in te winnen en de productie van vloeren geheel circulair maken, zijn essentiële onderdelen van onze duurzame strategie en circulaire economische ambities.”

“Vanuit een technisch oogpunt bood deze samenwerking ons ook een goede kans om de haalbaarheid van het recyclen van houten vloeren in ons productieproces te testen”, aldus Matthias Lewark, onderzoeks- en ontwikkelingsspecialist bij Tarkett.

 

 

“Met het Fenix-project laten we zien dat het mogelijk is om circulair te denken, zelfs met hernieuwbare grondstoffen”, concludeert Dag Duberg, duurzaamheidsmanager voor de Scandinavië.
“Onze klanten zijn steeds meer geïnteresseerd in houten vloeren die gerecyclede materialen bevatten, en we onderzoeken nu nieuwe kansen om andere proefprojecten uit te voeren.” Tarkett verzamelt op twee manieren bronnen voor gebruikte houten vloeren om te recyclen. Ten eerste werken we samen met installatiebedrijven. Daarnaast ontvangen we bulkladingen van gebruikte vloeren van grootschalige renovatieprojecten, zoals het 3 Suisses-initiatief.

“Door het voltooien van deze proefprojecten hebben we niet alleen veel geleerd over kansen qua circulaire economie binnen de houtindustrie, maar we hebben ook geleerd hoe geïnteresseerd onze klanten zijn in circulaire producten”, stelt Categoriemanager Jukka Vornanen.
“We zijn daarom bezig met het opschalen van de volumes van deze vloeren in verschillende landen.”
Voor meer informatie over hoe Tarkett de productie van vloeren circulair maakt, klikt u hier.